Sådan opnår du dit vægttab: Overvinder dine frustrationer og realiserer dine drømme

Sådan opnår du dit vægttab: Overvinder dine frustrationer og realiserer dine drømme

Kampen med vægttab 

Hvis du er hoppet ind på denne artikel, så kæmper du højst sandsyndligt med at opnå dine vægttabsmål, eller har gjort det, og det er du bestemt ikke alene om. Mange oplever frustrationen ved at investere deres tid og kræfter uden at se de ønskede resultater. Derfor vil denne artikel hjælpe dig til gennemskue hvordan du finder en bæredygtig tilgang til vægttab, der ikke kun hjælper dig med at opnå drømmevægt, men også skaber et grundlag for en sundere og stærkere krop.

Manglende resultater trods indsats

Det er først og fremmest vigtigt at du ved, at manglende resultater ikke nødvendigvis betyder, at du ikke gør en indsats. Der er nemlig rigtig mange faktorer, der kan påvirke dit vægttab, og det kræver ofte justeringer, vedholdenhed og viden for at nå i mål. I denne artikel vil vi komme omkring nogle overordnede strategier, der kan hjælpe dig til, at nå i mål med dit vægttab.

Ønske om Målvægt

Mange med et ønske om vægttab hopper hurtigt til diverse forskellige slankekure fra bladene, eller tyer til andre ekstremer, som helt at fjerne sukker fra deres kost, eller veje og tracke alt hvad de spiser vi en app, som f.eks. Lifesum eller myfitnesspal.

Men at opnå din drømmevægt er en ting, at forblive på den vægt er en anden ting. Det er derfor vigtigt, at se på en sund og bæredygtig metoder til dit vægttab, som du vil kunne holde dig til resten af livet. Herunder en fornuftig og afbalanceret kost, regelmæssig motion - og eller bevægelse samt vigtigheden af mental sundhed.

Målret din indsats, og brug kræfterne rigtigt

Nedenfor vil nogle af de vigtigste punkter, under et vægttab blive gennemgået, og du vil få nogle konkrete eksempler på, hvordan du kan arbejde med disse. Det er dog vigtigt at understrege, at det er overordnede strategier, som kan hjælpe mange, men det ikke nødvendigvis er alle tiltagene, der passer til dig og din livssituation.

 1. Kost:
  • Skab en afbalanceret kost, her kan du med fordel fokusere på fornuftige fødevarer du kan tilføje og spise mere af, frem for fødevarer du skal fjerne og spise mindre af. Det inkluderer frugt og grønt, fuldkorn og magre proteinkilder.
  • Bliv mere opmærksom på den mad, du spiser. Dette kan også med et fint ord kaldes for “mindful spisning”. Dette indebærer f.eks. at lade være med at sidde og se fjernsyn imens du spiser, da det fjerne fokus fra maden. Det kan hjælpe dig til at undgå overspisning, da du øger bevidstheden omkring dine måltider, og faktisk har chance for at “opdage” når du bliver mæt.
  • Undgå ekstreme diæter. Hvis du har været på en slankekur før, og du sidder og læser den artikel nu, så er det faktisk svaret på, hvorfor ekstreme diæter eller slankekure skal droppes! For i langt de fleste tilfælde, så ender folk med at tage alle de tabte kilo på igen, fordi de vælger en lappeløsning.
 2. Motion:
  • Motion er fantastisk for din sundhed, og det er lige meget om du vil tabe dig eller ej. Det kan sagtens lade sig gøre, at tabe sig uden motion, men det er dog ikke noget vi vil anbefale. Se om du kan integrere aerob træning (f.eks. gåture, løb, svømning) samt noget styrketræning i løbet af din dagligdag.
  • Find aktiviteter, du nyder, og synes er sjovt. På den måde bliver det meget nemmere for dig, at gøre motion til en langsigtet vane, og noget du gør resten af dit liv.
  • Få mere bevægelse ind i din dagligdag. Med det menes ikke “træning” i traditionel forstand, men ting som at: Tage trappen, tage cyklen op arbejde, gå hen og handle, støvsuge, osv. Det virker måske ikke som et særligt stort skridt på daglig basis, men det har kæmpe betydning for din sundhed, og dit vægttab på længere sigt.
 3. Mental Sundhed:
  • Sørg for en tilstrækkelig mængde af god søvn, da søvnmangel kan påvirke hormoner, der regulerer appetit og sult. Derudover er vi også bedre til at træffe fornuftige beslutninger når vi er veludhvilede, og ja det modsatte når vi ikke er.
  • At spise fordi “Jeg fortjener det” eller fordi “det er synd for mig” handler sjældent om din reelle lyst til mad, så er dette et gentagne mønster hos dig, så bliver du nødt til, at tage fat i de ting i dit liv, der skaber dette mønster hos dig. Særligt dette kan være et område, hvor du har brug for støtte og faglig rådgivning.
  • Hvis du skal opnå et vægttab, så kræver det overskud! ikke kalorieoverskud, men mentalt. Du har kun 100% kapacitet at give af, og skal du tabe dig, så skal nogle af de procenter lægges over i den proces. Lige nu føler du sikkert, at du allerede bruger 110%. Er det tilfældet, så er det måske fordi du har nogle svære valg du skal tage, men som du ikke tager. Når du så har fundet f.eks. 5%, så handler det om, at finde ud af, hvordan du bruger de 5% mest fornuftigt.

Med udgangspunkt i ovenstående er det stadig vigtigt at sige, at et vægttabsforløb ikke er en “One size fits all” Der er nogle fysiologiske faktorer, der mere eller mindre gælder for alle, men hvordan man når derhen, kan se vidt forskelligt ud.

Derfor kan du med fordel konsultere en sundhedsprofessionel, såsom en ernæringsekspert eller en personlig træner, som kan hjælpe dig med de rigtige strategier til dine specifikke omstændigheder.

Referencer: 

“Anbefalinger om kost | Borger.” Sundhedsstyrelsen, 6 October 2023, https://www.sst.dk/da/borger/en-sund-hverdag/kost,-motion-og-hygiejne/anbefalinger-om-kost. Accessed 4 December 2023.

Artiles, Ruben Fuentes, et al. “Mindful eating and common diet programs lower body weight similarly: Systematic review and meta-analysis.” PubMed, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31368631/. Accessed 4 December 2023.

“Fysisk aktivitet for voksne (18-64 år).” Sundhedsstyrelsen, https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2023/Fysisk-aktivitet/Fysisk-aktivitet-18-64-aar.ashx. Accessed 4 December 2023.

Westerterp-Plantenga, Margriet S., et al. “Dietary protein - its role in satiety, energetics, weight loss and health.” PubMed, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23107521/. Accessed 4 December 2023.

Kontakt os her

Overvejer du Personlig træning?

Så tryk på knappen nedenfor og skriv dig op til en uforpligtende samtale! Så kan vi tage en snak om dine overvejelser, mål og behov, og se om vi kan hjælpe dig.

Book uforpligtende samtale her

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.