Overgangsalderen - Hvordan taber jeg mig

Overgangsalderen - Hvordan taber jeg mig

Der sker en masse når du kommer i overgangsalderen, og det er både fysisk såvel som psykisk. Det betyder dog ikke, at alt går i stå og der ikke kan laves resultater med bevægelse, træning, kost og gode vaner.

Det er en fejl, at tror at du skal gøre en masse anderledes fordi du kommer i overgangsalderen, end de der ikke er. Det er nemlig den samme tilgang og proces, der skal til, for at få resultater. Uafhængigt af om dit mål er vægttab, en stærkere krop eller færre smerter. Processen kræver måske bare lidt mere, end da du var i dine spæde 20'ere, men det har lige så meget med alderdom at gøre.

Men når det så er sagt, hvad sker der så endeligt, når du rammer den forjættede overgangsalder?

Noget af det forskningen peger på er blandt andet:

Nedsat østrogen

Det tyder ikke på, at dette er noget der har direktet betydning for din vægt. Det har derimod betydning for f.eks. din søvn, og mindre/dårlige søvn har betydning for vægt og forholdet mellem muskel og fedt. Så på den måde kan nedsat østrogen have en indirekte betydning. (1,2) 

Fald i aktivitetsniveau

Når kvinder kommer i overgangsalderen, så tyder det på, at der generelt sker et fald i aktivitetsniveau. Aktivitetsniveau er en af de faktorer sammen med kost, der har størst betydning for kropsvægt og forholdet mellem muskel og fedt. (3,4)

Mindre / dårligere søvn

Det ser også ud til, at kvinder i overgangsalderen sover mindre/dårligere. Søvn er en af de faktorer, som har stor betydning for vores sundhed. Direkte i form af, at vores krop restituerer bedst når vi sover. Indirekte i form af, at det skaber mindre overskud i vores dagligdag, hvilket f.eks. påvirker vores spisemønstre, overskud mm. negativt. 

Ændring i livsstil 

Helt generelt, så tyder det faktisk på, at en stor del af de ændringer, som du oplever, når du kommer i overgangsalderen, i høj grad hænger sammen med en ændring i livsstil. 

 

Men hvad gør du så?

Der er en masse produkter på markedet, som hævder at kunne afhjælpe dine problematikker ved overgangsalderen. Var det rigtigt, så var overgangsalderen slet ikke et problem, og den her artikel ville være ligegyldig.   

Ses der på noget af forskningen på området, så tyder det heldigvis på, at de ting, der vil virke før overgangsalderen, også er mange af de ting, der virker under og efter. Motion og bevægelse samt fornuftig kost og søvn har positiv indflydelse på forholdet mellem muskel og fedt, vægttab, og den generelle sundhed overgangsalder eller ej. (5)

Jamen jeg bevæger mig en masse og spiser fornuftigt… men der sker ikke noget..

Det, der er med forskning er, at det som udgangspunkt siger noget generelt samt forsøger at tegne nogle mønstre og tendenser for majoriteten. Det kan sagtens ske, at der er nogle der falder udenfor kategori. Der er helt sikkert nogle der rammes hårdere end andre.

Det skal også siges, at selvom du dyrker masser motion, og spiser sundt, så er det ingen garanti for, at du f.eks. taber dig. Den mængde mad du spiste før, som var tilpas, er måske for meget nu. For der sker nogle fysiologiske processer, når kvinder kommer i overgangsalderen, som desværre kan være medvirkende til, at du skal kæmpe hård for de samme resultater, end du har skulle før hen. (1,2,3,4,5)

Tilskud

Der er ikke nogle vidunder kosttilskud, som kan redde en fra overgangsalderen, desværre. Det anbefales dog, at gøre brug af Kalk og D vitamin, bl.a. fordi der mobiliseres mere kalk fra knoglevævet pga. de hormonelle ændringer, som sker i kroppen ved overgangsalderen. (7)

Har du brug for professionel hjælp?

Så står vores Team altid klar til at hjælpe dig. Vi tilbyder altid en gratis samtale, så du kan høre om det, og finde ud af, om vi er det rette match for dig. 

 

 

PMID REFERENCER

(1)22978257 (2)2833323 (3)18332882 (4)30401550 (5)15496544 (6)34039086  (7)33237064

Kontakt os her

Overvejer du Personlig træning?

Så tryk på knappen nedenfor og skriv dig op til en uforpligtende samtale! Så kan vi tage en snak om dine overvejelser, mål og behov, og se om vi kan hjælpe dig.

Book uforpligtende samtale her

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.