Overvægt og vægttab

Er overvægt "bare" et valg - eller er der andre faktorer der spiller ind?

Er overvægt et valg? 

Overvægt udstilles ofte som et valg - altså folk der ikke gider tage sig sammen, og som ikke har rygraden til det, for det er jo "bare" at trykke på den anden knap 

Men er det altid tilfældet? Eller er der virkelig nogen, der kan gøre næsten alt, og stadig står stille i deres vægttabsproces?

De fysiologiske procesers betydning for vægttab 

Der er ihvertfald individuelle forskelle i menneskers fysiologiske processer, som har betydning for vægttab eller vægtøgning for den sags skyld!

Nedenstående er nogle af de faktorer der kan varierer fra person til person og have betydning for ens vægttab. 

  • Det varierer hvor mange kalorier mennesker forbrænder i hvile - I et studie, hvor forsker undersøgte dette, så de bl.a. hos deltagerne at der var forskel på lavste til højste hvileforbrændning på helt op til 400 kcal om dagen. 
  • Det varierer, hvor meget vi ubevidst bevæger os (Det vil sige uden det er bevidst motion), altså ting som at sidde rokke med knæet, vrikke med tæerne osv.
  • Det varierer hvor meget folk føler og oplever sult.
  • Der er medicin, der kan have bivirkninger, der påvirker vægt.
  • Fysiske handicap, der kan påvirke mængden af bevægelse.
  • Graviditet og cyklus.

Med det sagt, skal det stadig slåes fast, at vægtøgning eller vægttab opstår ved længere tid i kalorieroverskud eller - kalorierunderskud! Det tyder dog bare på, at der ihvertfald er flere faktorer, der gør det sværere for nogle mennesker at opnå et kalorieoverskud eller underskud.

Alle disse individuelle forskelle er endda helt uden at kigge på miljøets betydning 

 

Miljøets betydning for overvægt

Der er ingen tvivl om, at vores miljø har store betydning for vores liv og os som personer, men har det også betydning for overvægt?

52,6% af den voksne befolkning i Danmark er overvægtige 

Nyeste tal fra den danske Nationale sundhedsprofil 2021 viser, at hele 52,6 % af vores voksne befolkning er overvægtige. Herunder er antalet af svært overvægtige steget fra 13,6% tilabge i 2010 til 18,5%. Dette er en stigning der ses på tværs af køn og aldersgrupper.

Tilgænglighed

Mad har aldrig været mere tilgængligt end det er i dag, vi kan enda få det leveret hjemme af en mand på cykel, som går hele vejen op og banker på vores dør.

Livsstilsfaktorer

Endnu engang spiller søvn en stor rolle. Det peger en del forskning ihvertfald på. Det er bl.a. en metanalyse fra 2019, der viser at der er en dosis-responssammenhæng mellem mængden af søvn og risikoen for overvægt. 7-8 timer er optimalt at sove.

Pyskologiske faktorer

Stress er bl.a. en af de faktorer, der ifølge forskning tyder på at have betydning for overvægt. En metaanalyse fra 2010 konkluderede bl.a. at stress er en risikofaktor for vægtøgning

 

Så er overvægt et valg? - Konklusion 

Når der ses på alle de forskellige faktorer, der har betydning for vægt, så er der altså meget mere til det end som så, og det er nærmere end lang række af valg, i sammenkobling med de forskellige fysiologiske og miljømæssige faktorer der har betydning for ens vægt. 

Alle disse faktorer bør vi have i minte, før vi kommer med diverese antagelser om andre personers valg og karkatertræk!

Det betyder dog ikke, at det er umligt at tabe sige, og har du brug for professionel hjælp og de rette værktøj, så kan du altid booke en gratis strategisamtale med os, her på vores hjemmeside. 

 

Studier: 

PMID: 30321282, 23509106, 2336074, 9880251, 34426171, 30941582, 20948519

 

Kontakt os her

Overvejer du Personlig træning?

Så tryk på knappen nedenfor og skriv dig op til en uforpligtende samtale! Så kan vi tage en snak om dine overvejelser, mål og behov, og se om vi kan hjælpe dig.

Book uforpligtende samtale her

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.