Vægttabssprøjte

Vægttabssprøjte

Du har sikkert hørt om det: En ny vægttabsmedicin i form af en sprøjte, der kan hjælpe dig med dit vægttab. Men hvad er det præcist for noget med denne vægttabssprøjte?

Hvad er det?
En af de meget populære "vægttabssprøjte" er Wegovy. Det er en væske som injiceres i kroppen, typisk i mave, lår eller overarm. Vægttabsmedicinen er udviklet af Novo Nordisk. 

Det er et lægemiddel der anvendes til behandling af overvægt. Hos voksne gælder det folk med svær overvægt (BMI>30 kg/m^2) og folk med et BMI>27 kg/m2 som lider af en vægtrelateret sygdom (indlægsseddel).


Wegovy er ikke ment som førstevalg til at behandle overvægt, men kan komme i betragning, hvis det vurderes at et vægttab forventes at øge en patients helbred eller livskvalitet eller hvis det er påkrævet for at patienten kan modtage anden behandling, f.eks. en operation (Sundhedsstyrelsen). 


Den effekt man har set på godkendelses-studierne kommer ikke alene fra Wegovy, men er en kombination af lægemidlet, et reduceret kalorieindtag og et øget fysisk aktivitetsniveau (Sundhedsstyrelsen). 

Der er altså ikke tale om en vægttabsmedicin, der kan gøre det hele for en. 


Hvorfor ikke holdbart i længden?

Lægemidlet virker blandt andet ved at sænke appetitten samt hastigheden, hvormed vores mad passerer fordøjelsessystemet. Hvis man stopper med at tage Wegovy, så vil man igen få appetitten tilbage, hvilket medfører øget kalorieindtag og derved vægtøgning. Det virker derfor kun så længe man bliver ved med at tage vægttabsmedicinen, hvilket bliver dyrt for både patienten og det offentlige (Sundhedsstyrelsen).


Hvad siger litteraturen? 

Et review-studie af Singh et al (2022) beskrev effekten af STEP-programmerne (Semaglutide Treatment Effect in People with Obesity). STEP-programmerne var en række kliniske forsøg, som man brugte til at undersøge virkningen af semaglutid (indholdsstoffet i bl.a. Wegovy) på kropsvægt sammenlignet med placebo-behandling. Semaglutid viste sig at forårsage større vægttab sammenlignet med placebo. 

Især STEP 4-programmet medførte et særligt interessant fund. Her gav man forsøgsdeltagerne semaglutid i 20 uger efterfulgt af 48 uger, hvor de modtog placebo-behandling. Deltagerne endte med at have øget deres vægt med cirka 7 % som følger af forsøget, hvilket indikerer at lægemidlet kun virker så længe man tager det.

De manglende effekter 

Trods det store fokus "vægttabsprøjten" har fået, så skal det stadig siges, at den jo ikke giver alle de sundhedsfremmende effekter, som du får gennem bevægelse og fysisk aktivitet samt en sund og fornuftig kost.

 

Kontakt

Ønsker du at få hjælp til at komme igang med din træning og livsstilsændring, så tøv ikke med at kontakte os via vores hjemmeside www.psstudio.dk

 

Blogopslag skrevet af: 

- Mathias Hesthaven Rasmussen (Physical coach and cand. scient.)

 

Kilder:

Indlægsseddel:

https://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/10247 (tilgået 11.01.2024)

Singh, G., Krauthamer, M., & Bjalme-Evans, M. (2022). Wegovy (semaglutide): a new weight loss drug for chronic weight management. Journal of Investigative Medicine, 70(1), 5-13.

Sundhedsstyrelsen:

https://www.sst.dk/da/fagperson/ansvarlig-medicinering/rationel-farmakoterapi/tema-vaegttabsmedicin/wegovy (tilgået 11.01.2024)

Kontakt os her

Overvejer du Personlig træning?

Så tryk på knappen nedenfor og skriv dig op til en uforpligtende samtale! Så kan vi tage en snak om dine overvejelser, mål og behov, og se om vi kan hjælpe dig.

Book uforpligtende samtale her

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.