Alle indeholder positivitet

Først de gode nyheder: Uanset hvordan din nuværende livsbetingelser er, har du det der kræves for at omskabe dit liv og din verden til det bedre. Du kan blive positiv! Du indeholder allerede den aktive ingrediens, der er nødvendig for at skabe et lykkeligt liv, som er fuld af vækst, muligheder og positivitet.  Denne vigtige ingrediens er positivitet, og denne ingrediens er udtømmelig.

Konsekvenserne af en manglende positiv indstilling

Vi kender alle til at have en negativ indstilling – den vokser sig truende og er let at få øje på. Den negative indstilling gennemsyrer din egen tale og dine vurderinger. Den gennemsyrer dit samvær med dine børn og dine kollegaer og undergraver de gode følelser mellem jer. For at gøre det endnu værre fremavler en ustyret negativ indstilling sundhedsskadelige negative følelser – vrede, foragt og depression – som gennemsiver hele din krop. Du kan føle, hvordan din ulmende bitterhed gnaver i din mave, øger dit blodtryk og gør musklerne i dine skuldre og nakke stenhårde. Selv dit ansigt føles hårdt og stramt. Du ser ingen løsninger, alt er pinefuldt. Den negative indstilling viser sig hurtigt og stærkt og slår som en forhammer, og ingen af os er immune overfor den. 

Værdien af en positiv indstilling

Hvad så med en positiv indstilling? En positiv indstilling kan gøre en enorm forskel i dit liv.  En positiv indstilling kan ikke forhindre, at der sker dårlige ting i dit liv, men det kan gøre dit liv lettere. Positivitet kan nemlig på en helt unik måde skabe nyt liv i dit syn på verden, din mentale energi, dine relationer til andre og dit potentiale.   

5 afgørende fordele ved at være positiv

 1. Det føles godt at være positiv
Denne kendsgerning kan synes al for indlysende at nævne, men den er afgørende. Det er trods alt dette glimt af gode følelser, som vækker din motivation til at ændre tingene. Du begynder at længes efter flere gode dage.

2. Positivitet ændrer den måde, hvorpå din hjerne arbejder
En positiv indstilling ændrer ikke blot indholdet i din hjerne – du skifter ikke kun de dårlige tanker ud med gode – du ændrer også din hjernes rammer og grænser. Du udvider det spektrum af muligheder, du kan se.

3. Positivitet ændrer din fremtid
Selv om gode følelser altid vil være flygtige, så vil en positiv indstilling bogstavelig talt bringe det bedste frem i dig med tiden

4.Positivitet bremser negativitet
I løbet af et hjerteslag kan en negativ indstilling forøge dit blodtryk, mens en positiv indstilling fungerer som en slettetast.

5. Du kan forøge din positivitet
Måske du kender til både at have en drænende negativ indstilling og et potentiale for en livsgivende positivitet. Du bestemmer i højere grad end du tror, hvad du føler og hvornår. Den belønning, der ligger i din egen positive indstilling venter på dig. Du kan tippe vægtskålene – lad dit potentiale for at blomstre flyde over.

Hvad godt er der ved at have det godt

Det synes næsten som et dumt spørgsmål. Svaret synes umiddelbart indlysende. Det er rart at have det godt. Behagelige følelser er værdifulde fordi vi kan lide  den måde det føles på. Hvis vi bliver presset lidt mere, siger vi måske, at det signalere at alt er godt, vi har succes og et godt liv. Og hvad mere er, fortæller vi det tiol en læge eller terapeut vil han eller hun tage det som tegn på at smerter og ulykker ikke lige nu tapper det helbred. Indenfor sundhedsvæsenet betyder” at have det godt” nemlig ikke meget mere end “ikke at have det dårligt”. 

Men en positiv indstilling er meget mere end blot at have det godt og opleve fravær af sygdomme og lidelser. Positivitet er meget mere end blot et signal om tilstedeværelsen af tryghed, tilfredshed, succes eller godt helbred. 

 De seneste videnskabelige beviser fortæller os, at en positiv indstilling ikke blot afspejler succes og godt helbred, men også fremkalder succes og godt helbred. Dette betyder at selv efter at den positive indstilling er blegnet, kan vi finde spor af dens indvirkning. Ud over det enkelte behagelige øjeblik har den positive indstilling konsekvenser for selve den bane som dit liv tager. Positivitet betyder forskellen mellem vi sygner hen eller at vi blomstre. 

 Positivitet udvider og opbygger. Positivitet gør os åbne. Den afgørende sandhed om positive følelser er, at de åbner vores hjerter og vores hjerne og gør os mere modtagelige og mere kreative, og først her er det muligt for os som mennesker at ændre vores vaner, holdninger og overbevisninger. 

Opskrift på positivitet & en positiv indstilling

Indtil nu har jeg kun forklaret og beskrevet hvordan positivitet åbner vores sind og ændre vores liv til noget bedre.  Men der er virkelig grund til at tage positivitet til vores hjerter og eksperimentere med det i vores eget liv. Hvis vi skal gøre det, behøver vi en god opskrift på hvordan og hvad det egentlig kræver og indebærer, for det er egentligt så let bare at sige vi skal være positive eller hvad? Måske du allerede nu tænker, at dette er uvirkeligt og  at opleve en 100% positiv indstilling, at det faktisk trodser livets menneskelighed. Det er også korrekt og der er også en grænse for hvor meget positivitet der egentlig virker. 

Den opskrift jeg vil forslå dig handler om, at du skal sigte efter at nå en positivitetskvotient på mindst 3:1. Dette betyder at for hver gang du må udholde en hjerteknugende følelsesmæssig oplevelse, har du i det mindste tre dybtfølte positive følelsesmæssige oplevelser, som opløfter dig. Dette er den kvotient som videnskaben har fundet frem til er tippepunktet, som forudsiger, om mennesket sygner hen eller blomstre.

På samme måde som en kostplan, tilbydes du nu denne opskrift som en guide med hensyn til følelser. Og som det gælder for enhver diæt, er det ikke nødvendigt, at du opnår denne ratio i et hvilket som helst givet øjeblik, eller blot på hvilken som helst en dag. Prøv at stræbe efter at nå eller overgå denne kvotient set over nogle dage eller uger.  

Naturligvis kan denne positivitets kvotient på 3: 1 på samme måde som alle andre opskrifter og kostplaner blive udsat for modikationer. Måske den fremtidige videnskab bringer nye og flere oplysninger. Der er altid nyt at opdage i videnskaben. Men jeg synes alligevel at jeg kan udstøde et lettelses suk over at høre, at opskriften ikke er 3:0. Negativitet i den rette dose er rent faktisk vigtigt. Ingen kan blomstre uden lidt negativitet. Selv de lykkeligste af os græder når vi mister noget, bliver vrede når vi bliver krænket og vores maver vender sig, når vi oplever noget væmmeligt: det skønne ved en positivitetskvotient på 3:1 er, at den er stor nok til at rumme hele rækken af menneskelige følelser. Der er ingen følelser der nødvendigvis må undgås eller undertrykkes.

Svært eller let?

Positivitetskvotienten på 3:1 skulle være let nok at følge: kom med nogle få optimistiske ord eller smil fra dig en gang imellem, og du får det liv du ønsker. Hmm ikke helt desværre! Der er ingen Quick Fix her.

Vi mennesker er (desværre) virkelig godt opdraget til uoprigtighed. Hvis dine positive ord eller opadvendte læber ikke rummer ægte, dybtfølte positive følelser, vil både du og dine omgivelser fornemme det. Så det handler om ægte og dybtfølt positivitet.  Forskerne har lavet undersøgelser hvor de identificerer ethvert udtryk for følelser, som kan ses i ansigtet. Det viste sig, at af alle ansigtsudtryk var der kun to typer, hvor man oplevede forringet blodgennemstrømning til hjertet. Det ene ansigtsudtryk var vrede, og det andet var mærkeligt nok det “glædelsesløse” smil. Alle smil involverer musklen zygomaticus major, som sidder på hver side af ansigtet. Det er den muskel, som hæver vores mundvige. “Glædelsesløse” smil standser, når mundvigene er blevet hævet. Glædesløse smil involverer ikke også muskeln orbicularis oculi. Det er den musklen, som danner en cirkel rundt om vores øjne, og som når den bliver trukket sammen, løfter vores kinder, og danner kragetæer. Det viser sig, at denne signalhandling omkring øjnene afslører, hvorvidt mennesker virkelig føler den positivitet, som de giver udtryk for. Det betyder at “glædelsesløse” smil i høj grad er udtryk for uoprigtig positivitet.

Ægte positivitet

Hvad forskerne opdagede i denne undersøgelse var, at udtryk for en uoprigtig positivitet er  lige så farlig for vores hjerter, som udtryk for vrede er. Bjerge af forskning fortæller os at vrede dræber. Men denne forskning viser at det sammen gør uoprigtig positivitet. Selvom det lyder let at give udtryk for positivitet i ord og smil, så er det sådan, at hvis vi ikke reelt føler den positivitet, så kan det gøre mere skade end gavn. Kort sagt vores krop ved, når vi snyder, og straffer os for det.

Nu ved jeg, at det kan lyde næste umuligt for dig, som ikke oplever meget positivitet,  at se lyset forude. Men når du begynder at eksperimentere med positiviteten,  skal du stræbe efter hyppigere øjeblikke med ægte og dybtfølt positivitet. Nøgleordet er oprigtighed. Det er ikke øjeblikke med negativitet eller neutralitet under dække af et smil oplevelser der får dig til at blomstre. 

Skab et blomstrende liv

Du kan sagtens komme til at blomstre, men du skal give meget mere plads til det i din dagligdag. Uden positivitet kan vi ikke trække på den opskrift, der skal give os fuld flor af succes her i livet. Men lad os fokusere på det gode ved det hele, og det er at du allerede kender til positivitet. Vi har alle følt den, når vi nærer ømhed i hjertet, når nogle fascinerer os, når vores smil kommer let og når vores dagdrømme inspirere os. Og nu ved du, at positivitet kan gøre meget mere for dig end blot at få dig til at føle dig godt tilpas. Den kan udvide dit sind og åbne dit hjerte. Dine øjeblikke med dybfølt kærlighed, taknemmelighed og glæde kan ændre dit liv til det bedre ved at opbygge dine ressourcer og stærke sider. 

Erkend, at positivitet er et middel til et blomstrende lykkeligt liv, og at det skal være ægte positivitet du dyrker, samt at en lille del negativitet også er rigtig vigtig. Bare det, at du læser dette indlæg er første step til at dyrke mere positivitet i dagligdagen – du kender den og skal blot “tage” mere af den.