Din anden hjerne

Hvor mange hjerner har du?

Det kan måske komme som en overraskelse, men du har din anden hjerne gemt i din mave. Din anden hjerne er skjult i væggene i fordøjelsessystemet, og kaldes det enteriske nervesystem. Det enteriske nervesystem består af mere end 100 millioner neuroner, hvilket ca. svarer til størrelsen på en hundehjerne.

Derfor er det måske heller ikke så mærkeligt, at vi har en talemåde, der beskriver, hvor stor effekt tarmene har på os: Vi bruger ofte udtrykket at gå med vores ‘mavefornemmelse’, når vi skal træffe beslutninger eller ’sommerfugle’ i maven, når vi er nervøse.

Hele kroppen bliver påvirket af dine tarme, fordi der er stor forbindelse mellem tarmflora, fordøjelse, humør, sundhed, følelser og tanker. Tarme og hjerne kommunikerer, og overraskende nok foregår det meste af kommunikationen fra maven til hjernen og ikke omvendt. Det betyder, at maven og dens tilstand, måske kan have større indflydelse på vores adfærd end vores logiske tænkning?

Det enteriske nervesystem (vores anden hjerne) tænker ikke som vi kender det – her har vi kun én rigtig hjerne. Men det kan kommunikere frem og tilbage med vores storhjerne med dybe resultater. Irritation i tarmsystemet kan sende signaler til centralnervesystem, der udløser humørsvingninger. Faktisk påvirkes hele kroppen, når der er ubalance i tarmsystemet, da tarmsystemet er forbundet til hjerne og andre ogansystemer. Så ubalance i tarmen er relevant ift. andre sygdomme, som fx depression, angst, lungesygdomme mm.

Dette er en vigtigt pointe, da fx angst og depression kan give ubalance i tarmene. Men ubalance i tarmene kan også give angst og depression.

Det er vigtigt at være opmærksom på denne forbindelse, da op til 30-40 % af alle mennesker, på et eller andet tidspunkt, vil opleve tarmproblemer.

 

En sund tarmflora

Vores mave og tarme indeholder 10 gange så mange bakteriegener end vores krops gener. Tarmbakterier er ekstremt vigtige for os, og jo flere bakterier vi har, jo bedre. Bakterierne er nemlig afgørende for en sund tarmflora og dermed vores generelle sundhed.

En vigtig tarmbakterie er mælkesyrebakterier, som bl.a. kan tages i pilleform ‘probiotika’. Sat i forbindelse med den tidligere påstand om, at ubalance i tarmene kan give depression er der lavet et super spændende projekt:

En undersøgelse viste, hvordan tarm og hjerne er forbundet, ved at studere virkningerne af probiotika på patienter med irritabel tarmsyndrom og depression. Forskere fandt, at dobbelt så mange patienter oplevede mindre depression, da de tog et probiotika sammenlignet med de andre patienter, der tog placebo.

“Med en forbedring af tarmen, kommer en forbedring af mentalt velvære”

Men forskning viser desværre også, at hver fjerde dansker har 40 % færre tarmbakterier end gennemsnittet. Mælkesyre bakterierne er nyttige for kroppen, fordi de blandt andet stimulerer immunforsvaret, opbygger slimhinden i tarmen og øger optaget af vitaminer og kost. Samtidig danner de mælkesyre, som sænker pH-værdien i tarmen. Disse mælkesyrebakterier kan også købes i pilleform, og går som regel under betegnelsen probiotika. Og så er det som i de almindelige kostråd en stor fordel i det hele taget at spise varieret.

Har du brug for hjælp?

Jeg har stor erfaring med antiinflammatorisk kost, fordøjelsessystemet og balance i kroppen. Har du brug for hjælp, så giv mig endelig et kald

Hav en dejlig dag
Knus Pernille Skall

2018-09-24T06:25:46+00:00